TAGUA /растителна слонова кост/      TAGUA /растителната слонова кост/


  • TAGUA е популярното наименование на диворастяща палма, разпространена предимно в екваториалните части на Южна Америка. Тези палми имат продължителност на живота 35-40 години. Техните плодове приличат на твърди, бодливи сфери с размерите на баскетболна топка и тегло около 10 кг. Местните жители ги наричат "МАКОЧА". Всеки плод съдържа около 6-10 семки с големината на яйце. Развитието на тези семена преминава през 3 фази. Първоначално вътрешността на семената е течна с вкус подобен на кокосово мляко. След това се сгъстява и се превръща в сладка, ядивна маса. През третия и последен стадий на растежа си, семената се превръщат в твърда бяла субстанция, почти неразличима от слоновата кост. Именно тогава големите топки МАКОЧА се отсичат, обикновено с мачете и се разчупват, за да се извадят семената.
  • Зрелите и изсушени семки TAGUA се използват от местните жители като материали за направа на бижута, малки фигури на животни и птици, масажори и др. Много често двойка полирани семки с еднаква големина се използват като заместител на китайските антистресови топки. Въртенето на две такива семки в дланта е много по-приятно, заради характерната им полирана повърхност и леко неправилната им форма, която внася допълнителна "интрига" в това древно, успокояващо нервите занимание.
  • След забраната за добив и търговия със слонова кост, TAGUA се превръща в неин неоспорим заместител. Те са неразличими на външен вид, като и двете реагират еднакво на пряка слънчева светлина - получават характерно жълтеникаво оцветяване.
  • По-големите скулптурни композиции от TAGUA се изработват от няколко семена, като всеки елемент се изработва и напасва отделно. Характерния светлокафяв цвят на някои елементи се получават чрез пържене на семената.
Валути


Количка

Количката е празна.

Произход

Нови продукти