Как да се грижим за фигурите от абаносКак да се грижим за фигурите от абанос

Абаносовите фигури, предлагани от Етноартшоп, са внос от Кения и Танзания. Те са изработени от сръчни занаятчии, които се занимават с това цял живот и всеки отделен артикул е уникат.

Самият абанос е вечнозелено тропическо дърво, което расте в Aфрика, Южна Индия и Шри Ланка. Достига до 20-25 метра височина. Има ивица бяла беловина, а ядрото е черно. Точно тази твърда като кост черна дървесина с висока плътност се използва за направата на фигури. Може да се полира до уникална гладкост, което повишава естетическата стойност на произведенията. Изработените от племето Маконде в Танзания фигури са прецизно изваяни, изящни и източени, докато тези от Кения се отличават с балансирани пропорции и добре закръглена симетрия.

В Европа абаносът се обработва от края на 16-ти век, когато в Антверпен започват да изработват луксозни шкафове. За кратко време такива шкафове се произвеждат и в Париж, където производителите им стават известни като ébénistes, което остава френският термин за „майстор на шкафове“. Черните клавиши на пианото и черните фигури на шаха също се изработвали от абанос.

Огромният труд, вложен в изработването на статуетките, заслужава уважение – затова е добре да се грижим за тях и да удължим живота им. Дървото трябва да бъде овлажнявано и подхранвано, за да не се се появят пукнатини заради прекомерно изсъхване. Едно евтино и практично решение е статуетките периодично да се обтриват с безцветен крем за обувки. Може да попаднете на съвети да използвате някакъв вид течно масло – но добрата стара боя за обувки е много по-добро и надеждно средство. Тя трябва да е кремообразна, а не течна, защото течността може да предизвика набъбване и повреждане на дървото.

Преди обработката изтрийте добре скулптурата с антистатична кърпа за прах. С помощта на четка за боядисване нанесете крема за обувки - не прекалено щедро, защото в противен случай ще ви отнеме повече време да го полирате. Оставете фигурата да поеме от крема за не повече от половин час. След това полирайте крема с кърпа без власинки, докато той бъде напълно усвоен от дървото. Така ще имате истинско произведение на изкуството – и то – в целия му блясък, съвсем буквално!

Повтаряйте процедурата на всеки четири до шест месеца, за да поддържате дървесината хидратирана и за да предотвратите появата на пукнатини. Ако откриете, че през студените зимни месеци върху красивата ви абаносова дърворезба могат да започнат да се появяват тънки цепнатини, не се паникьосвайте. Третирайте дървото по гореописания начин и цепнатинките ще се затворят, когато температурата стане по-висока. Винаги е препоръчително да държите вашите скулптури в помещения, където се целогодишно се поддържа стайна температура.
Валути


Количка

Количката е празна.

Произход

Нови продукти