На конкурс за мъжка красота в СахараНа конкурс за мъжка красота в Сахара

 

Номадските племена имат едни от най-интересните за пътешественика обичаи. Те често са забулени в тайственост и само малцина са имали щастието да се докоснат до тях – дори само като зрители.

Племето Уодаби, което обитава Сахел – преходната област между пустинята Сахара на север и саваната – на юг, разчупва патриархалните стереотипи. Там жените избират мъжете – като основният критерий е тяхната красота.

В края на дъждовния сезон през септември членовете на племето организират голям фестивал. На него младите мъже, пременени и декорирани с бижута и пера, пеят и танцуват, за да впечатлят местните моми на възраст за женене. Дамите ги оценяват по достойнство, като особено се цени кандидатът да е висок и с добра осанка. Важно е очите и зъбите му да се бели, затова младежите току започват да се блещят и да въртят очи или да разтягат устни в нещо средно между усмивка и зъбене.

За фестивала мъжете се готвят цяла година. Шият дрехи и ги украсяват с пищна бродерия, нижат мъниста и изпробват грима си. В уречения ден боядисват лицата си с охра и подчертават носа си с бяло, а устните – с черно.

Физическата красота, наред със семейството и добитъка, са трите най-важни за племето Уодаби ценности. Макар и необичайно за европейските ни възприятия, те с гордост признават, че са „изключително суетни“.

 

Фото кредити: By Dan Lundberg - Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3238990
Валути


Количка

Количката е празна.

Произход

Нови продукти