Непознатите племена в Кения
 

В Кения племената наброяват между 40 и 70 като причината за  голяматa разлика в цифрите е, че племената никога не са били затворени единици- езикът, културата и външният вид се припокриват. Семействата често се състоят от членове на различни племена като е въпрос на традиция дали детето ще наследи бащиното или майчиното племе. Друга причина е, че някои етнически групи се разглеждат като "субплемена", а други като "основни" племена. Предлагаме ви да се запознаете с традициите и културата на някои не толкова популярни етнически групи.

Племето Embu населява  югоизточната част на планината Кения, която е втората по височина в в Африка и наброява около половин милион души.  Както  повечето кенисйки племена Embu е с дълга история, която обаче трудно може да се проследи. Земите, които обитават днес са доста плодородни, въпреки че засушаванията не са рядкост. Embu традиционно са агрономи и фермери. Семействата не са толкова големи, както при другите кенийски  племена, тъй като семейните синове живеят самостоятелно.  Ритуалите по съзряване на децата се състоят в обрязване както на момчетата, така и на момичетата. Днешните хора от племето Embu са християни, но изконният им бог се казва Ngai. Те вярват, че той живее на върха на планината Кения и населявайки земите й Embu  живеят в дома му.

 

Племето Kalenjin наброява около 3 милиона и е 4-тата по големина етническа група в Кения. То се състои от 10 по малки групи като обединяващото помежду им е езика. Именно на неговата основа 10-те по- малки групи решават да се обединят през 50-те години, за да имат по-голяма политическа сила. Поради множеството субплемена историята на тази група е почни невъзможна за изследване. Kalenjin има много силна вербална традиция, която се състои от истории, митове, гатанки и песни. Полигамността е основната форма на съжителство, но напоследък на повечето мъже им струва скъпо да си позволят повече от една съпруга. Много често това племе се нарича „бягащото племе”, понеже са страхотни състезатели на дълги разстояния- имат 38 златни медали от олимпиади по бягане на дълги разстояния.


Племето Luo е третата по големина етническа група в Кения като нейните територии се простират далеч извън границите на Кения. Традиционно членовете са рибари и фермери, а и не малка част имат професии в големите градове.Твърди се, че племето е придошло от земите на днешна Уганда през 15 век. Както за другите племена така и за Luo европейската инвазия е оказала влияние върху религията. В момента в голямата си част племето е християнско, но древните му вярвания оказват влияние в ритуалите. Бракът е много важен  в културата на Luo,  мъжете имат право на до 5 жени. Много важно нещо в живота на племето е музиката. Те имат песни за всеки повод и случай. Използват много различни инструменти, за да творят музика и днешния модерен поп стил Benga, крие корените си точно в музикалните селения на Luo. А знаете ли корените на кой известен мъж са от това племе- Барак Обама!

 
Валути


Количка

Количката е празна.

Произход

Нови продукти