Остров Мафия    Знаете ли къде се намира Остров Мафия?


Според публикувана неотдавна от вестник „Сънди Таймс” класация на 40 минути полет на юг от Дар-ес-Салаам се намира един от 10-те най-загадъчни острови в света. Мястото добре известно сред любителите на сафари, подводния риболов, гмуркането и екзотичните почивки в действителност освен с името си няма нищо общо с криминалните кръгове ;)
Островът със стряскащо име Мафия се намира в Индийския океан и е част от Обединена република Танзания. Площта му е 394 кв. км и на него живеят около 40 хил. души, основно рибари и дребни селскостопански производители на кокос, лапа, ориз и маниока.
 
Съществуват три основни версии за произхода на името му:
Според първата от тях се предполага, че то е дошло от арабските търговци, които открили търговския път към източните брегове на Африка и Танзания още преди две хиляди години, пренасяйки слонова кост и черупки от костенурки. През това време островът принадлежал на племена, които се наричали „маафир” – вероятно някое от древните йеменски семитски племена.
 
Втората версия за името на острова идва от 16-ти век, когато португалците наложили там своята власт и станали робовладелци. По това време той се обозначавал на картите като „морфих”, което на арабски означава група, архипелаг. Около архипелага действително са разположени множество малки островчета, повечето от които са необитаеми.
 
Съществува и трета хипотеза: На суахили, който е официалния език на Танзания името на острова звучи „махали па афиа” и значи „целебна земя”. Тази версия е особено популярна в Танзания, тъй като позволява на местния бизнес да развива острова като място за оздравителен туризъм.
 
Малко исторически факти:
·         Островът е познат от около 8-ми век. Играел е важна роля в търговията с подправки и е бил място, където са спирали търговски кораби, пътуващи от Далечния изток към Европа.
·         През 1890 г. Германия колонизира острова, като заплаща 4 млн. германски марки на краля на Оман султан Саид Али бин Саид ел-Саид (Sayyid Ali bin Said al-Said) за него и част от континенталната част. Германците изграждат военна база на острова, който през Първата световна война е охраняван от крайцера „Кьонигсберг“.
·         През януари 1915 година Британските военноморски сили превземат остров Мафия.
·         През 1995 година в южните части на острова се открива Национален морски парк „Marine Park”, там се намира един от най-красивите коралови рифове на Източноафриканското крайбрежие. Границите му са между делтата на река Rufiji на запад и открития Индийския океан на изток. Двойното влияние на реката и морето са се съчетали в създаване на изключително богато биоразнообразие с уникални пейзажи под водата и на сушата. Там могат да се видят уникални видове твърди и меки корали и повече от 40 вида тропически риби.
 
Освен перфектна дестинация с чисти бели и дълги плажове, където да се отпуснете и измъкнете от ежедневието в модерния и забързан свят, островът предлага и отлични условия за сафари.Валути


Количка

Количката е празна.

Произход

Нови продукти