КЪРИКъри
 
 
 
Сместа от млени подправки, която ние наричаме “къри”, е непозната в Индия. Там “къри” наричат самите ястия, подправяни със смес от няколко подправки. Тази смес, обаче, не се купува готова, а се “забърква” от готвача непосредствено преди готвенето. За различните къри-ястия, били те с месо, ориз, варива или зеленчуци, се приготвят различни комбинации от подправки. Приготвянето не е просто – отначало подправките се пекат поотделно в сух тиган, за да се усили ароматът им, после се стриват и се смесват в строго определени пропорции. Готовите подправни смеси не се наричат “къри”, както бихме могли да предположим, а “масала”. Така че, за да приготви къри-ястие, готвачът прави масала и я прибавя към хранителните продукти. Изкуството на смесването на подправки се изучава задължително още преди готвачът да се захване със самото готвене. В Индия е немислимо да станеш добър готвач без да си добър “масалчи”, т. е. майстор на масала.
 
Съществуват стотици видове масала. Те варират според районите и наличието на подправки, климата и преобладаващите методи на готвене. Най-известна е “гарам-масала”. В превод означава “люта смес от подправки”, но представлява точно обратното. Използва се в северните, по-студени райони и не съдържа чили, което предизвиква изпотяване и оттам – охлаждане на тялото. Вместо това в гарам-масала има затоплящи подправки като канела, кимион, кардамон, карамфил и черен пипер – подправки, с които ние свързваме приготвянето на греяно вино през зимата.
 
Ако решите да приготвите ястието къри вкъщи, ето някои от комбинациите от подправки които са подходящи:

Леко люти кърита
 
Леките кърита са кремообразни, добре подправени – макар и не много люти. Сосовете често включват кисело мляко, кокосови ядки и плодове като ананас, банан и манго.
 
Корма
агнешко, пилешко и скариди, мариновани в подправки и кисело мляко или сметана.
Малая
включва гъсто кокосово мляко, от което се получава вкусен кремообразен сос.
Кашмир
сготвено с ароматни подправки като канела, кардамон и карамфил, има ясно различим, но мек вкус, защото в кърито няма люти чушки.
 
Средно люти кърита

Средно лютите кърита са малко по-остри на вкус. Включват лук, джинджифил, карамфил и индийско орехче. Използват се изсушени листа от къри, киото придават отчетливия индийски вкус.
 
Дупиаца
означава “два пъти лук”. Половината лук е сварен и направен на пюре за соса, а останалият е нарязан и изпържен за гарнитура. По традиция се прави от агнешко.
Бууна
това е добре подправено къри с гъст сос, който включва счукан чесън, пресен джинджифил, лук, индийско орехче и карамфил.
 
Люти кърита

Кайенски пипер, пресни или сушени люти чушки със или без сметана, черен пипер, и синапено олио – именно тези съставки ни помагат да направим изключително лютите кърита, които възбуждат апетита.
 
Виндалу
известно като много люто ястие, извънредно популярно, в което месото се маринова с оцет, подправки и люти чушки.
Мадрас
друго популярно люто къри, но със сладко-кисел вкус. Прави се от джинджифил, кориандър и стрити на прах люти чушки.
Цейлон
по-люта версия на кърито Кашмир, дължи силния си пикантен аромат на лютите чушки, черния пипер, кориандъра и куркумата.Валути


Количка

Количката е празна.

Произход

Нови продукти