Категории

Led осветление подсказва местонахождението на стоките в мола

 

Осветление в мол  

"Умните" молове ще ни очакват


 

Откриването на търсената стока в големите молове винаги е било трудно, губещо време и често толкова изнервящо занимание, че в даден момент се отказваме. Но нещата вървят към промяна, благодарение на усилията на група учени от щатския университет в Пенсилвания- Penn State и южнокорейския университет Hallym. Те са изобретили хибридна система за идентификация на продукти, която използва led осветление и радио честоти.

Професор Мохсен Кавехрад, електроинженер и директор на Центъра по информационни и комуникационни изследвания към Penn State казва: „LED осветлението се превръща в стандарт. Същите тези светлини, които осветяват помещенията могат да предоставят информация за местоположение.“

Екипът на Кавехрад предлага обвързаност на led лампите за осветление с код за местоположение на продуктите. На входа на мола, ще бъде разположен компютър с база данни за всички, предлагани стоки, които ще се заявяват чрез клавиатура или чрез смартфон и веднага след въвеждане на заявката местонахождението на стоката ще се показва на екрана. Цялата система работи на принципа за сканиране на тагът на стоките от led лампите. Но информацията излъчвана само от светлината няма да бъде достатъчна, въпреки че чрез много бързо премигване тя може да доставя мегабайти информация за кратко време, но не може да преминава през стени. За решение на този проблем професорът работи със студенти, разработвайки хибридна LiFi система, ползваща безжична мрежа Zigbee multihop и LED осветление. По-простичко обяснение би било аналогията, че led лампите са google, a стоките сайтове.

Ако продуктите се разместят, това не би повлияло на системата, тъй като на мястото ще бъде поставена нова лампа, която да идентифицира тагът на стоката. Макар да е идеална за големите универсални магазини, трансфера на информация чрез LED осветление би намерил приложение в места като болници, където радиочестотните сигнали могат да повлияят оборудването.

 

Валути

Количка

Количката е празна.