Категории

LED осветлението и автомобилът

 

 

Във времена на глобално затопляне и непрестанно повишаване на вредните емисии множество еко организации ни съветват как да допринесем за  опазването на околната среда и планета като цяло. От години е ясно, че един от основните  виновници за повишаването на температурите са изгорелите газове от автомобилите. Друг виновник, колкото и невероятно да  звучи са обикновените нажежаеми крушки, които по етапно се забраняват в целия  Европейски съюз. Какви са алтернативите обаче- светодиодни лампи.  LED осветлението предлага някои ключови предимства, в сравнение с крушката с нажежаема жичка, изобретена от Томас Едисон, включително намаляване на енергийното потребление, намаляване на топлинната  енергия и увеличената продължителност на живота. Освен това LED технологията може да помогне да управлявате колата си по-евтино.

Енергийната ефективност в дома довежда до по ниски сметки за комунални услуги, което означава по-ниски въглеродни емисии, което е добре. В един електрически автомобил, обаче спестената енергия от използването на   LED осветление, вместо нажежаеми крушки, многократно увеличава километрите, които можете да изминете с едно зареждане. Според проучване от университета на Мичиган Транспорт автомобилите, използващи светодиоди намалят разхода си за енергия наполовина в сравнение с нажежаемите им еквиваленти.

Използването на светодиодни фарове има и друго предимство- повишава безопасността. Докато  светлината на обикновените лампи  е с кехлибарен и топъл нюанс, то LED светлината клони към към студено бяло, обикновената дневна светлина също е със  студено бели тонове, което обяснява защо нощното шофиране с светодиодно осветление води до по- добра  видимост и намалява времето за реакция на водача.

Въпросът за безопасността може да бъде разгледан и от друга страна- обикновените фарове нямат  особено дълъг живот, същото се отнася и за лампичките на мигачите, а когато една такава част престане да работи рисковете от катастрофа нарастват. Светодиодите предлагат 10 пъти по- дълъг  живот  от обикновените нажежаеми крушки, което на практика означава, че LED лампите ще имат продължителност на живот, колкото и самата кола.

В обобщение може да кажем, че светодиодите са не са само ефективни за нашите нужди, но и за нуждите на планетата. Разходите по производството и разпространението  са  не високи, това в съчетание с многократно по-дългият им живот ги прави безспорни победители в борбата с всички останали осветителни тела.

 

Валути

Количка

Количката е празна.