Категории

10 интересни факта за светодиодите.

 

10 интересни факта за светодиодите, които може би не знаете.

 

LEDs

 


 

Светодиодите стават все по-популярни и търсени на пазара на осветление. LED осветлението е привлекателна алтернатива на добре познатата ни крушка с нажежаема жичка и флуоресцентните тела. Светодиодното осветление намира приложение в бита, става все по-привлекателно и за бизнеса с ниската си консумация на електрическа енергия. Плюсовете може би са ясни, но ще ги споменем още веднъж в телеграфен вид.

 

  • На първо място, разбира се е ниската консумация на електричество;
  • Те имат много дълъг живот;
  • Led осветлението може да бъде димирано (да се контролира силата на светене);
  • То генерира сравнително малко топлина;
  • Устойчиво е на сътресения;
  • Работи добре при ниски температури;
  • И не на последно мясти не съдържа живак, за разлика от флуоресцентните лампи.


А ето и няколко интересни факта за това все още иновативно осветление.

1. Първоначално на цвят светодиодите са били червени, зелени, сини и с цвят кехлибар. Цветът на светене зависи от материалите, използвани за производството му. Например червеният диод е направен от химичните елементи алуминий, галий (заместител на живака в термометрите) и арсен. Изобретяването на белия светодиод е било откритието на откритията в областта на LED осветлението. Създаден е като върху синия е положено жълто фосфорно покритие. Друг вариант за получаване на бяла led светлина е като се групират много близо един до друг червен, син и зелен светодиод.


2. Яркост на светодиодите.
Тук за справка ще използваме нещо познато - изобретението на Едисон. Десет вата мощен диод произвежда приблизително еквивалентно количество светлина с 60-75 ватова крушка с нажежаема жичка. Той излъчва около 900 лумена светлина. Въпреки многократно по-високото КПД на т.нар. ледове, производителите не спират да работят върху светоотделянето. За последните две години показателите са се удвоили.


3. Температура на цвета.
Тук е важно да поясним, че не става въпрос за температурата като топлинна величина. Температурата на цвета е мярка, която помага да се опише по-ясно светлината: топло (червено) или студено (синьо). Източници на светлина под 3200 градуса по Келвин (3200к) се считат за "топли", докато тези на 4000к се считат за "студени". Отново обръщаме поглед към традиционната крушка с нажежаема жичка за сравнение - нейният светлинен диапазон е 2800К. Белите диоди също се различават по температурата на цвета. Светлината на някои бели светодиоди изглеждат по-топла на вид и те светят с интезитет около 2600К. Другата група изглеждат "по-студени". Това е защото повечето бели ледове са създадени с поставяне на жълт фосфор върху сини диоди.


4.Индекс на светене (CRI).
Скалата на CRI е съсздадена, за да може по-добре да се определи интезитета на светене на светлинните източници. Тя започва от 1 (low pressure sodium) до 100(Слънцето). Светенето със 75 CRI е счита за добро, 85 CRI се счита за много добро, 95 CRI се счита за отлично и 100 CRI се смята за съвършено. Топло белите светодиоди светят с 80 CRI.


5. LED ефикасност.
Ефективността на светодиодите се измерва в лумени/ват. Топло белите диоди произвеждат до 100 лумена на ват, докато студено белите са доста по-ефективни и произвеждат 110-120 лумена на ват. Обикновената крушка произвежда 10-18 лумена на ват.


6.LED драйвъри.
Флуоресцентните крушки изискват баласт, за да функционират. Баластът осигурява изходно напрежение и ограничение на електрическия ток. Светодиодите също имат нужда от подобно захранване. При led осветлението този уред се нарича светодиоден драйвер. Той преобразува входящия ток до такъв с необходимите параметри, за да могат диодите да функционират оптимално с максимална яркост и дълъг живот.  


7. LED топлинна енергия.
Мит е, че светодиодите не генерират топлина. Всички светлинни източници генерират топлина и в това число ледовете не правят изключение. LED осветлението е проектирано с радиатори, които адекватно да разсеят отделената топлина.


8.Живот на диодите.
Диодите не изгарят внезапно както крушките с нажежаема жичка. С течение на времето излъчваната светлина става все по-слаба. Един светодиод се счита за изхабен когато започне да свети със 70% от първоначалния си интезитет. При перфектни лабораторни условия живота на един светодиод е около 100 000 часа. На практика обаче нещата не стоят така. В реални условия този тип осветителни тела имат продължителност на живот около 60 000 - 80 000часа.


9. Органичен диод - OLED.
Това е иновативна технология, с която се произвеждат гъвкави екрани. Този тип диоди са създадени с въглерод (обикновеният е с кристал). По-подробно за тях ще Ви разкажем в някоя от следващите статии.


10. Инфрачервени и ултравиолетови лъчи.
Белите светодиоди не излъчват инфрачервени лъчи като обикновената крушка и ултравиолетови като флуоресцентните.


В заключение можем да кажем, че светодиодите като технология има още на къде да се развива. Изследванията продължават, за да се подобрят яркостта, ефикастността и продължителността на живот.  

 

Валути

Количка

Количката е празна.