Категории

Терапии с LED осветление

 

Видове терапии със светодиодно осветление. Мотивация и ефективност. 

 


 

При терапията с LED осветление, светлината помага за лечение на някои психологически проблеми с доста добри резултати. Подходяща е при сезонно афективно разстройство и други проблеми на настроението; мускулни и ставни болки; нарушения на кръвообръщението и кожни проблеми. Терапията е свързана с позитивната енергия, която се предизвиква от източника на светлина и топлина.

 

Ролята на мотивацията в терапията
 

Мнозина са на мнение, че за да се постигне някакъв ефект в лечението най-важно е да има връзка между подсъзнанието и самото съзнание. Човек трябва да иска да се оправи и на двете нива (подсъзнателно и съзнателно). С други думи нещо трябва да предизвика и след това да мотивира човешкото тяло, за да се оправи само.
 

LED светлината е способна да предизвика мотивация в лечебен цикъл за терапечтични цели при:

  • сезонно афективно разстройство

  • ставни имускулни болки

  • регулиране на емоциите, изважда от психични разстройства

  • проблеми на кръвообръщението

  • кожни проблеми, включително някои видове акне

     

Основното мотивиращо предимство на светодиодното осветление – приповдигане на настроението – до голяма степен се отнася до всички терапевтични лечения с LED осветление – чрез директно и/или индиректно облъчване. Този ефект е свързан или с цветовете естота, дължина на вълната или спектър) или с интензивността на светлината (яркостта).

 

Различни цветове и яркост
 

Терапията с ярка LED светлина (светодиодна фототерапия) третира нарушенията на кръвообръщението и кожните проблеми. Тя използа червения (инфрачервен), синия оттенък или пък се използва цяла гама от цветове, което се нарича „хромотерапия“.
 

Други видове терапия включват симулация на утринна или вечерна светлина или могат да имитира постепенните промени в светлината през деня.

Ярката синя светлина се използва за зимна или симулация на утринна светлина.
 

Червеният оттенък, сам или в комбинация със синьо се използва за възстановяване от мускулни или други болки, както и за подобряване на циркулацията на кръвта. Друго приложение е при овладяване на силна болка и ускоряване на възстановителния процес при счупвания на кости.
 

Цветната терапия е свързана с комбинирането на различни цветове за регулиране на емоционалните настроения и премахване на психични разстройства.
 

Използването на LED лампи при тези терапии има голямо предимство понеже източниците на светодиодно осветление имат достатъчно голям спектър за да осигурят нужния вид светлина. Също така те могат да смесват цветове, което осигурява нужния цвят според третираното състояние на пациента. Те не изискват филтри за регулиране на светлината и затова са толкова ефективни.

 

Произход на терапията с червена и синя светлина
 

Когато LED терапията използва синя светлина тя е предназначена да действа като яркото синьо небе на дневна светлина. Мотивиращият ефект при него е като сигнал за събуждане на тялото и наслаждаване на яркото небе. От друга страна изследвания са доказали, че и червената светлина има дълбок ефект въху човешкото тяло. Според тези изследвания инфра-червената или червената светлина се използват, за да регулират денонощния ритъм на тялото, което иначе се регулира от силната дневна светлина на слънцето. Сигналът към тялото пак е свързан с позитивната нагласа, породена от ярката слънчева светлина.

Интересно е когато са смесени двата случая – със синя и червена светлина и тогава тези вътрешни системи се задействат на подсъзнателно ниво и регулират тялото.

Проблемът идва когато липсва ярко синьо небе или слънчева светлина в определен момент.

Някои интересни случаи на такива нарушения се наблюдават при работници нощна смяна, които трудно се съсртедоточават и мотивират, дори и да са добре отпочинали, тъй като при тях има липса на достатъчно синя светлина. Далтонистите пък регистрират ефекта на синята светлина чрез трети сензорен рецептор, който не е свързан с цветното зрение.

Малко известно е, че в ретината освен сензорите за яркост и цвят има и трета сензорна система. Тя улавя UV - лъчите и по-специално ярката синя светлина. Така например човек разбира, че е сутрин дори и да не вижда дневната светлина.

 

При всички случаи синият компонент е тoзи, който най-често се използва при LED терапията.

 

Други видове терапии със светодиодно осветление очаквайте в следващите ни статии

 


 

Валути

Количка

Количката е празна.