Категории

Светодиодното осветление и опазването на околната среда

 

Кое осветление вреди най-малко на озоновия слой?


 

Всяка година, в резултат на топенето на полярните ледени шапки морското равнище се повишава. Размерът на парниковите газове, които се отделят унищожава атмосферата и замърсява околната среда. В последните години стана ясно, че един от основните фактори, които допринасят за глобалното затопляне е обикновената крушка с нажежаема жичка. Факт е, че тя отделя толкова много парникови газове, че употребата и вече е забранена в някои страни.

Глобалното затопляне отчита  повишаването на температурата на повърхността на земята в резултат на нарушаване на озоновия слой. То се дължи главно на парникови газове, изпускани от различните производства и общото замърсяване на въздуха. Озоновият слой представлява  тънък слой в атмосферата, който филтрира вредните слънчеви  лъчи и предпазва земята от директното им навлизане. Освен вредата за хората, въздействието им върху околната среда са драстични. Затова все повече хората се замислят за това какви продукти използват и как те влияят върху околната среда.

LED осветлението е  едно от най-добрите нововъведения, които могат да допринесат за намаляване на глобалното затопляне.  Светодиодите излъчват много  малко или почти никакви газове, вредящи  на  озоновия слой. LED светлините са с висока енергийна ефективност и са  много енергоспестяващи. Много страни като Австралия например, планират цялостно  прекратяване на използването на крушки с нажежаема жичка от 2010 година.

LED осветлението постепенно намира своето място в ежедневната употреба, като се превръща в едно от най-предпочитаните начини за осветление на дома.  Светодиодите не са новост, но тяхното приложение до сравнително скоро е било във форма на част от електрически уреди, мобилни телефони или други. С напредване на технологиите, тяхната яркост и мощност се е увеличила, освен това излъчванта от тях светлина може да е в различни цветове.  Затова те вече имат много повече приложения. Светодиодните светлини нямат нажежаема жичка, която да отделя  вредни парникови газове и освен това излъчват много малко топлина и ултравиолетова радиация.  Начинът им на производство ги прави практически неразрушими, от което произлиза тяхната голяма функционалност и сигурност.

Гледайки към бъдещето, става ясно, че един от начините да съхраним околната среда е да намалим максимално ползването на вредни за озоновия слой продукти.  Светодиодното осветление е едно от решенията на този проблем.

 


 

Валути

Количка

Количката е празна.