Категории

Как да продаваме повече

 

Влиянието на осветлението при предлагането на хранителни стоки

 


 

Следващия път когато пазарувате от магазина за хранителни стоки обърнете внимание на ярките цветове на плодовете или свежото ярко червено месо във витрините. Търговците са открили тайна, известна на актьорите отдавна – значението на осветлението.

 

Силното осветяване отдавна е разпространено при излагането на пресни продукти във витрините и щандовете на магазините. То е свързано с идеята, че подсъзнателно клиентите ще бъдат привлечени от ярките стоки, което се отразява директно върху продажбите. Често покупките са непланирани, продиктувани от вътрешен импулс, породен от привлекателния външен вид на предлаганите продукти. Множество анкети и проучвания са показали, че цвета и външния вид са определящи при избора на продукт. Това с особена сила важи за месните продукти и пресните плодове и зеленчуци. Цветът е най-важния фактор при закупуване на опаковано месо понеже купувачът не може да го помирише или докосне. В същото време неугледният цвят на портокалите или чушките може да отблъсне потенциалния купувач.

 

Осветяването на продуктите с такава цел от години се прилага в магазините главно чрез обикновени крушки и осветителни тела с нажежаема жичка. Малко се знае за негативния ефект на този тип осветление върху продуктите. Смята се, че то е причина за увреждането на външния вид и качеството на стоките. Изследвания са показали, че източниците на изкуствено осветление допринасят за окисляването и фотохимичните реакции при пресните храни, което води до обезцветяване и разваляне на продуктите. Главен причинител за това са жълто–зелените спектри, излъчвани от осветителните тела, както и излъчваната топлина. В някои страни като САЩ обикновените крушки (с нажежаема жичка) са отхвърлени от правителството и основната конкуренция за техен заместител е между светодиоднoто (LED) и флуоресцентното осветление.

 

В сравнение с флуоресцентното осветление, LED лампите издържат повече, използва по-малко енергия, няма токсичен живак и произвежда по-малко топлина, но е и по-скъпо. Но както и при много други нови технологии цената му се понижава с бързи темпове, тъй като те стават все по-широко разпространени.

Съдържателите на магазини за хранителни стоки и търговците все по-често стигат до идеята, че използването на светодиодно осветление означава намаляване на сметките за ток и спестяване на средства при смяната на крушки. В днешно време все повече хората са привлечени от екологичните идеи за пестене на електроенергия и много от супермаркетите също се присъединяват към тях, значително намалявайки по този начин и разходите си.
По-големите магазини за хранителни стоки са преминали на светодиодно осветление за техните фризери, защото LED крушките помагат за запазването на замразените стоки студени.

 

Новите LED технологии прилагани за осветяване на стоки в магазините имат двойна цел: да пестят енергия и да привличат клиенти. Дигиталното светодиодно осветление може почти точно да пресъздане цвета на слънчевите лъчи. Използвайки последните тенденции в топлата бяла светлина, LED технологията може да намали консумацията на електрическа енергия и да увеличи срока на годност на свежите салатни продукти чрез елиминиране на ултравиолетовата светлина и излъчваната топлина. Чрез различни цветове на крушките може да се подчертаят индивидуалните цветове на храните: червено за месото, жълти и зелени за плодовете и зеленчуците.

 

LED осветлението може и първоначално да излиза по-скъпо, но има голяма парична възвръщаемост, която се осигурява от спестяването на електричество и това гарантира удовлетвореността на потребителите.

 

По-подробно за влиянието на различните видове осветление върху различните хранителни продукти очаквайте в следващите ни статии

 
 

Валути

Количка

Количката е празна.