Категории

Какъв вид осветление да избера?

 

Сравнение между трите най-популярни източника на осветление

Сравнение на 3-те най-популярни вида осветление


 

Решихме да разгледаме и сравним основните предимства и недостатъци на трите най-популярни видове осветление: лампите с нажежаема жичка, флуоресцентните лампи и светодиодното осветление (LED осветление). Има привърженици на всеки от трите вида, като някои даже твърдят, че самата светлина, която излъчват е различна. Това може да е било така, но с последните модификации и нововъведения в светлинните източници се постига почти еднаква светлина и при трите вида. В крайна сметка се цели най-вече икономичност и някои от недостатъците могат да се преглътнат като се има в предвид, че ще ни спестят известни разходи за електроенергия, която и сега не е особено евтина, но в следващите години със сигурност ще поскъпне драстично. В последните години усилено се говори за намаляване консумацията на ел.енергия като по този начин се цели да щадим природата и атмосферата и същевременно да бъдем полезни най-вече на себе си. От доста години най-използваното осветление беше лампата (крушката) с нажежаема жичка. За да се получи светлина от нея е нужно волфрамовата жичка, която е с високо съпротивление, да се загрее до хиляди градуси. В началото след нейното създаване тя е била единствения източник на светлина, който работи с ток, но в днешни дни се оказва, че вече не е толкова рентабилна сравнена с новите видове източници на светлина.

Безспорно най-малка първоначална инвестиция ни е нужна при крушките с нажежаема жичка. Около 5 лева ще ни бъдат достатъчни за осветлението на един средностатистически български апартамент. Именно това е причнита все още много хора да им гласуват доверие въпреки започналата поетапна забрана наложена от Европейския съюз. От търговските обекти първо изчезнаха 100 ватовите крушки, а после и 80 ватовите. Причината за забраната е, че 98 процента от енергията при тях се отделя под формата на топлина и едва 2% за светлина. Смисълът от тази консумация не е оправдан. Късият им живот едва около 1000 часа също е минус. Другите нови решения вече предлагат живот на осветителните си тела до сто пъти повече.

Флуоресцентните източници на светлина са познатите ни осветителни тела тип „пура“. В последните години много техни модификации се предлагат като икономични лампи, които намаляват чувствително разходите за ток. За любителите на статистиката ще споменем, че произведената светлина от лампа с нажежаема жичка от 60 вата се равнява на икономична флуоресцентна лампа, която потребява едва 13 вата. Цената им е по-висока, но при замяна на всички крушки в дома ни инвестицията в тях се изплаща за няколко месеца от икономията, която ще реализирате от сметката си за ток. Животът им също така е по-дълъг и варира от около 7 000 до 10 000 часа полезно действие. Трябва обаче да внимавате, когато работите с тях (при монтиране например). Флуоресцентното осветление съдържа живак и ако евентуално ги счупите трябва незабавно да проветрите помещението, като се стараете да дишате през парче плат или специална маска, за да предотвратите отравяне. Живакът е вещество, което е силно отровно за човека, животните и екологичните системи. Високите дози могат да бъдат фатални за хората; относително ниски дози могат да причинят сериозни увреждания на нервната система. Това е и основната причниа, поради която се очаква стандартните пури Т8 и Т5 също да изчезнат от пазара през следващите години в отговор на европейската директива за намаляване на максимално допустимото съдържанието на живак в тях.

Третият източник на светлина е светодиодното осветление популярно още с латинското си наименование - light emitting diode (излъчващ светлина диод) или съкратено LED. Може да се каже, че те са най-икономичните и с най-дълъг живот от трите вида. За справка луничка 3х1W, консумираща около 3.1W замества 35W стандартна луничка. Голямо предимство на led осветлението е тяхното полезно действие, което е от 50 000 до 100 000 часа или това по-просто казано е продължителността на живота им.. Друга тяхна положителна особеност е, че светодиодите не изгарят изведнъж както е при обикновените крушки. При тях с течение на времето (след 50-100 000-ния час) силата на излъчваната светлина постепенно намалява. Това Ви дава възможност да реагирате навреме без да се притеснявате, че в даден момент ще останете „на тъмно“. Светодиодните осветители са здрави и дълготрайни, като също така издържат на студ и топлина в сравнително голям диапазон. До скоро светодиодното осветление се използваше ограничено, но в последните години то намира приложение във всички възможни места, които се нуждаят от светлина. Негов може би единствен недостатък, е че за разлика от крушката с нажежаема жичка за момента то осигурява основно насочена светлина, но с правилно разпределение на светлоизточниците из помещението този проблем може да се реши сравнително лесно. Все повече клиенти идват при нас задъхани от сметките си за електричество, които си дават сметка че първоначалната им инвестиция ще се изплати бързо, а сумите ще спаднат драстично. Разбира се това се усеща по-осезателно когато имате голяма консумация на ток за осветление – в места където осветлението работи по-голяма част от денонощието.

 

Валути

Количка

Количката е празна.