Категории

Какво трябва да знаем при покупка на LED продукти

 

Някои основни правила при покупката на светодиодно осветление

 

LED осветление

 


 

В периода на икономическа криза много от нас търсят варианти за икономия като един от логичните пътища е замяната на традиционните крушки с вече добилите популярност енергоспестяващи и иновативни светодиодни или по-известни като led” осветителни тела. Преди обаче да се скочите в морето от предложения е добре да хвърлите един поглед на описаните по-долу правила, които могат да Ви спестят много неприятни изненади

  1. В случай, че купувате он-лайн проверете на страницата за контакти дали са посочени конкретни адрес и телефони на фирмата продавач. (Ако не е посочена фирма и телефон за връзка бъдете много предпазливи).
     
  2. Изключително важно е да се информирате за срока на гаранцията, която продавачът Ви дава, а също така дали тя е пълна или само за отделни компоненти на изделието. Не забравяйте, че диодът сам по себе си има изключително дълъг живот (50 000 – 100 000часа), но той не е единственият компонент в осветителните тела, който може да даде дефект! Има и други ключови елементи каквито напр. са захранванията. В Европейския съюз е прието гаранцията на светодиодните осветители да е минимум 2 години.
     
  3. Важно е да проверите дали фирмата е производител (директен вносител) или търговец, тъй като в първия случай тя ще разполага със собствена сервизна база, а във втория, ако е само търговец ще препрати Вашата рекламация до доставчика си, той ще прецени дали да я уважи и по този път сроковете за решение на проблема могат да се окажат доста по-дълги, а в някои случаи няма да получите замяна (отремонтирване) дори да сте в правото си.

  4. Тъй като много от най-популярните светодиодни продукти напр. крушките имат почти идентичен външен вид е важно дали тези, които Вие ще закупите имат някаква уникална идентификация върху самите тях (а не върху опаковката, която не бихте пазили 2 години) като отпечатан надпис или стикер, които да ги отличават от другите подобни. В противен случай е възможно продавачът да откаже рекламацията с аргумента, че тези продукти са закупени не от него, а от конкурентна фирма.

  5. Друга основна грешка, която правят купувачите е да се осведомяват само за консумацията на продуктите. Светлината, която ще получите зависи не само от инсталираната мощност, но най-вече от вида, яркостта и броя на диодите. Като пример луничка с консумация 3W може да свети с яркост от 100LM до 300LM, т.е. с различните модели харчещи един и същи ток Вие ще получите осветеност колкото биха Ви дали 10W-ва, 20W-ва или 30W-ва крушка. Разликата както виждате е значителна!

 

Валути

Количка

Количката е празна.