Категории

Уникално осветление за Бей Бридж, Сан Франциско

 

Бей Бридж със светодиодно осветление


 

 

Лампите са осветявали улиците, правейки ги по-безопасни, далеч преди да се появят колите. Уличното осветление води началото си от Париж в 1667г. и до края на 17-ти век по-големите европейски градове вече имат улични лампи. Към днешна дата изискванията към уличното осветление са дотолкова нараснали, че се изисква да се намали до минимум светлинното замърсяване и същевременно осветлението да бъде енергоспестяващо. Но когато управата на Сан Франциско  поставя претенции  едноименният мост да има най- модерната и практична до сега система за осветление, се налага да се поставят абсолютно нови стандарти.

Амбицията била да  се направи „килим от светлина”, без да остане нито едно тъмно петно  по пътя, същевременно нямайки никакви отблясъци по стъклата на водачите. „Когато от общината се обърнаха към нашата компания през 2008 и 2009, решението за това беше непознато, а технологията не съществуваше и отговорът ни беше „ не”, след една година дадохме отговор „може би” и проекта заработи”, казват от фирмата изпълнител на проекта.

Не е ново това, че е използвано led осветление- и други мостове са модернизирани по този начин. Иновацията се състои в това, че компанията използва много малки светодиоди, които осветяват съвсем конкретни участъци от пътя. „Всеки светодиод свети на различно място като всеки има различна леща и ъгъл на излъчване”, обяснява Бил Шед, главен инженер на компанията. Уникалността на всеки светодиод прави построения през 1933г. мост между Окалнд и Сан Франциско  единствения по рода си.

Наред с безопасността и естетиката, светлините са проектирани, така че да са и дълготрайни. Въпреки че има постоянен процес на износване на съоръженията, се предвижда новото осветление да издържи поне 20 години напред. Освен всичко друго системата има  дистанционно програмиране и всяка част от нея може да  се настрои по всяко  време, без да се спира потока от автомобили. Светлините на лявото платно са насочени в една посока, а тези в дясното- в друга като по този начин нищо не се отразява в стъклата и не заслепява водачите ни най-малко. Същевременно самото платно сякаш е застлано с бял светодиоден килим. Цялата система за осветление на моста струва на общинарите 18 милиона долара.

До десетилетие жълтите светлини и ниско енергийните улични лампи ще станат част от миналото като  led осветлението има потенциал да вкара дневна светлина в градовете дори през нощта.

Килим от светлина на Бей Бридж

 

Валути

Количка

Количката е празна.