Категории

Светещи дървета заместват уличното осветление?

 

Светещо дърво

Някой ден това дърво ще излъчва собствена светлина

 


 

Тайвански изобретатели предлагат оригинална след оригинална идея. Ето я и поредната- светещи дървета, вместо улично осветление. Popular Science съобщават, че източно-азиатските учени искат да поставят златни наночастици в листата на дърветата като по този начин те ще излъчват червеникава светлина, замествайки тази от комуналните лампи.

Тази идея е, колкото оригинална и ефектна, толкова и полезна, защото нуждата от улично осветление би била излишна. И както всяко интересно откритие и това е направено съвсем случайно. Изобретателите се опитвали да подобрят LED светлините използвани в града. Те поставили златни наночастици с формата на морски таралеж в листата на водното растение лимонова бакопа, което от години успешно се развъжда за аквариумите, откривайки, че частиците карат хлорофила да произвежда червена светлина.

Ползите не спират до тук- биолуминисценцията в листата кара хлоропласта да фотосинтезира и по този начин да обработва големи количества въглерод, произвеждайки съответно по- големи количества кислород. Следващата фаза на откритието е подобряване на биолуминисцента и прилагането му към сухоземните растения, живеещи в градска среда. Дано се досетят обаче, че есента листата на дърветата падат.

 

Валути

Количка

Количката е празна.