Категории

Осветлението в офиса и как да го подберем правилно

 


 

С влизането на България в ЕС нормите, които трябва да се спазват по отношение на осветеността на офисите и производствените помещения се превръщат в задължителни за всички фирми, които желаят да не пострадат от тежката ръка на закона. Доскоро в сила беше БДС 1786:1984, но той беше приложение към Закона за народното здраве. С отмяната на закона, обаче се случи така, че и наредбата отпадна, довеждайки до доста неуредици в трудовото ни законодателство. Изход от положението се намери чрез създаването на нов български държавен стандарт, съобразен с европейските норми. За да се сдобиете с негово копие обаче, трябва да платите немалка сума. Поради тази причина ще се опитаме накратко да обобщим по-важните пунктове, на които трябва да се обърне внимание, без да навлизаме в сложни изчисления и формули.

Във офис сградите се извършват много различни дейности и съответното осветление трябва да е различно. Базирайки се на данни от ТУ София ви предствяме таблица с приблизителните изисквания и норми на осветеност, според естеството на полагания труд.

1lx=1lm/1m2

Условията, с които трябва да се съобразим при избора на осветление са много като се допуска разлика от посочените стойности до +15% и -5%. Също така тези стойности трябва да се завишат, ако зрителното натоварване е повече от 4 часа на ден и ако 50% работещите са над 45 годишна възраст. Съществуват, разбира се и индивидуални фактори като проблеми с очите например. От друга страна стойностите могат да бъдат намалени, ако помещенията не са в постоянна експлоатация. За фоайето или приемната на офиса пък е препоръчително цилиндрична осветеност, тъй като зрителната работа не е фиксирана в определена точка. Задължително е да се избягва цветовия дискомфорт.

Внимателно трябва да се предвиди и избора на осветителни тела. При помещения с висок таван над 8м светлинният поток трябва да е разпръснат на 120 градуса, а за по ниски тавани, разпръскването може и да е с по-малък градус. Оптималното разположение на осветителните тела трябва да дава и оптималното разстояние между тях. Най- добре това се получава, ако помещението е квадратно и светлинните източници се разположат по ъглите. При разположение по върховете на правоъгълник се препоръчва отношението между страните му да е 1,5.

Трябва да бъдат съобразени качествените показатели за осветеност- например, ако имаме насочено осветление, неговата яркост не бива да бъде по-голяма от 4 пъти яркостта на околното, фоново осветление. Задължително  е да се ограничи до минимум отразения блясък от работната повърхност, чрез използване на матирана такава например. Трудно за намиране е решението с компютърните зали, но оптималното, което може да се приложи е индиректното осветление, при което лампите да са насочени към тавана и надолу да се спуска само отразената светлина. Този метод постига мека и плавна осветеност, но не е много рентабилен.

Вярно е, че е почти неосъществимо съобразяване с всички предписания, но гореспоменатите принципи са основни и се надяваме, че ще ви послужат при осъществяването на идейните ви проекти.

 

Валути

Количка

Количката е празна.