Категории

Осветлението в борбата с бактериите

 

     Борба с бактериите

 


 

Стерилизацията е едно от най-важните неща, изнамерени от човечеството, и въпреки че вече сме на ниво, в което без проблем можем да се справим с повечето бактерии, някои особено упорити индивиди като MRSA и Clostridium продължават да си живеят в болничните среди, често причинявайки следоперационни усложнения, но вече му се вижда края!

Учени от университета в Глазгоу са разработили специална технология, която кара бактериите да се самоунищожават, окъпвайки ги в приятна виолетова светлина. Светлинно базираната стерилизация не е нещо ново - ултравиолетовата светлина също успешно се справя с бацилите, обаче „ Има много малко дезинфектанти, които са опасни за микробите, но не вредят на хората” , заявява проф. Джон Андерсен от университета в Глазгоу, тоест тя не е никак полезна за нас.

Новият метод, разработен от англичаните, използва така наречена „светлина на Хинс”. Тя представлява тесен спектър на виолетовата светлина и е видима, но което е по-важно - безвредна за хората. След множество опити и проучвания се оказва, че е с около 60% по-ефикасна в дезинфекцията на въздуха и откритите повърхности в сравнение със стандартното почистване. Но за да се използва пълноценно потенциалът на „светлината на Хинс”, тя е смесена със светлината от топли светодиодни лампи, за да бъде приложима в болничните отделения, където имунните сили са намалени и бактериите бързо се възползват. Проф. Андерсен уточнява обаче, че led осветлението не е заместител на традиционното почистване, а е една по-висока степен на дезинфекция. 

 

Валути

Количка

Количката е празна.