Категории

История на уличното осветление в София- II част

 


 

В празничния за столицата ни ден, продължаваме разказа си за историята на уличното осветление в София.

В периода между двете световни войни, когато България изживява икономическа криза, се сключват  концесии за улично осветление с 2 белгийски фирми като условията за България са твърде неблагоприятни, но няма да задълбаваме в сметки и  изчисления, ще кажем само, че столичните общински централи не могат да пласират произведената от тях енергия в границите на София. В началото на Втората световна война Германия окупира редица държави, включително Белгия, което е добра новина за страната ни- създават се благоприятни условия за откупуването на концесиите и Столична община става собственик на предприятията за електроснабдяване през 1941 година.

 

След войната  главните улици  са се осветявали с близо 100 лампи. На улиците с трамваи са били монтирани по стълбове  с по 2 лампи с мощност 60 вата, а по останалите улици по една лампа на стълб при средно разстояние 35м. Най-осветеният булевард е бил  Цар Освободител, но редица улици в крайните квартали не са имали никакво осветление. Улиците със слабо движение на моторни превозни средства и пешеходци били осветявани с лампи с мощност 40W или 60W, а по-натоварените 300-500W. Правят се първи опити за естетично фасадно осветление на обществени сгради - паметника на В. Левски, паметника на Цар Освободител, народната библиотека, храм - паметник Ал. Невски и др. Управлението на уличното осветление е автоматизирано в по голямата си част чрез часовникови механизми и много малко тела се включват ръчно. Луминесцентни лампи с ниско налягане са използвани за пръв път при осветяването на бул. Руски (сега цар Освободител) през 1957г. с мощност 4х40W.

 

 

Постепенно стигаме до 60-те години, когато по статистически данни лампите са били 18082 на брой. За управление на уличното осветление се използват 350 автомата с часовников механизъм като 44 броя са с ръчно навиване на часовниците и ръчно нагласяване на времето за включване и изключване.

През 70-те години започва внедряването на натриевите лампи с високо налягане в уличното осветление. В 1972 год. се преустройва осветлението на бул. Цариградско шосе, като за целта са внесени белгийски осветители с натриеви лампи с високо налягане.

След политическите промени през 89-та годнина се наблюдава известна безстопанственост по всички равнища, включително и в градското осветление. Конкретни примери са унищожаването и незаменянето на парковото осветление, намален е броят на осветителните тела, постигнат преди Демокрацията.
Едва напоследък се забелязва тенденция за благоустрояването на София по отношение на осветлението и в заключение можем да кажем, че горещо се надяваме тя да се запази и в съвсем близко бъдеще столицата ни да свети с европейски блясък.

 

Валути

Количка

Количката е празна.