Категории

В навечерието на празника- история на уличното осветление в София- I част

 


 

В този пост, дни преди празника на София на 17 септември, ще се опитаме да обобщим кратичко как уличните лампи постепенно са се появили по улиците на столицата ни. Данните преди Освобождението са доста оскъдни, знае се само, че около 200 газени лампи са осветявали главните улици. След него нещата постепенно започват да си идват на мястото. Създава се първият общински съвет на София, който има и своя бюджет. В него 1/3 от парите са разпределени за внедряване на улични лампи в града. Една година след това София е провъзгласена за столица на младото Княжество България и като такава започва да следи за европейските постижения.

Електрическото улично осветление внася комфорт в живота на парижани и лондончани още през 19 век. Постепенно и други градове на Стария континент се възползват от изобретението на Т. Едисон. Това предизвиква интерес и в родните институции- първата електрическа дъгова лампа е светнала в градината пред двореца на първи август 1879 година по случай възкачването на престола на Княз Александър Батенберг.

Предимствата на електричеството все повече се усещат сред обществениците. Започват проучвания сред големи европейски фирми  в търсене на изгодни варианти за осветление по софийските булеварди. Могат да се споменат и няколко доста необичайни от съвременна гледна точка предложения: само с една мощна лампа окачена на балон над София  да се осветява целия град или  една мощна лампа да се инсталира на връх "Камен дел" на Витоша и светлинният й поток да се насочи към града.

Следва българо-сръбската война , която логично оставя на заден план благоустрояването на града, но с обявяването на Димитър Петков за кмет на София през периода 1883-1893 модернизацията на всички равнища е в подема си, включително и осветлението. Заслужава също да се отбележи фактът, че още през 1890 год. градската управа препоръчва да се изгражда кабелна електрическа мрежа.

Първите си километри започва да върти и градският транспорт, само трамваен в началото. Общинарите решават- да се изгради електрическа централа „Панчарево" за захранване на уличните лампи, а за трамваите - топлоелектрическа централа на мястото на сегашното трамвайно депо на бул. Мария Луиза.

Не всичко обаче върви нагоре- първата авария се случва през 1901г, когато водите на яз. Искър замръзват и не може да се произвежда ток, столицата остава без електричество почти цяло денонощие.

Още нещо, което си струва да се отбележи - тарифата за заплащане на консумираната електроенергия за улично осветление е била 0,18 лв./kWh.

Интересно е да се прочетат впечатленията на Вазов за уличното осветление в София и градските трамваи- „ Никога столицата не е знаела, че имаме толкова любители на красотата си! А помните ли какви възхитени сборища се трупаха около първите пуснати трамваи, няколко дена натъпкани като сардели или като Ноевия ковчег - изберете което искате от тези две сравнения - с пътувачи от двата пола от всички възрасти?"

 

В следващата статия ще разгледаме какво се случва по-натам в китната ни столица...

 

Валути

Количка

Количката е празна.