Категории

Био интегрирани светодиоди в борба с рака

 

 


 

Може ли поставянето на светодиoди в човешкото сърце, мозък или кръв да спомогне за поставянето на диагнози и лечението на някои болести? Ново проучване доказва, че тази, засега, хипотетична възможност съвсем скоро ще се превърне в реалност, съобщава Sciencedaily.com.

Екип от изследователи в Южна Корея, воден от проф. Кеон Лий Лий е разработил нова стратегия за откриването на рак- биосъвместим, гъвкав светодиод, използван при опит за откриване на рак на простата, който предава данни от тъканите. Галиево- нитридните светодиоди имат широко приложение в led осветлението, но до този момент използването им в подвижни гъвкави тела е трудно начинание, поради тяхната крехкост. Изследователският екип обаче успява в разработките и създава светодиоден биосензор, който може да се имплантира в човешкия организъм и да даде индикации за развитието на ракови процеси.

Проф. Джон Роджър от катедра "Материалознание и инженерство” казва за откритието: ” Био интегрираните светодиоди представляват една вълнуваща нова технология с голям потенциал при решаване на важни проблеми с човешкото здраве”

Разработките и експериментите продължават, но всички сме оптимисти, че съвсем скоро учените ще получат още по-задоволителни резултати и новата технология ще може да мине в приложение. 

 

 

Валути

Количка

Количката е празна.